La Strada Magazine
 

Nummer 4/2007

 

Ligt vanaf 28 december 2007 in de boekhandel

 
   
 

In nr. 4 kunt u o.a. het volgende aantreffen:
 
Evenementen Binnenland    

InterClassics &TopMobiel

In het weekend van 11 t/m 13 januari kunt u op deze beurs 60 Ferrari modellen vanaf 1947 tot heden, inclusief F1-bolides uit diverse tijdperken bewonderen. La Strada Magazine is ook aanwezig met haar stand, waar onder andere het laatst verschenen nr 4/07 met de Ferrari 60 Special zal worden gepresenteerd.

 

     
Evenementen Buitenland  

Rijden op Alfa Romeo testbaan

De Balocco testbaan aan de snelweg Milaan - Turijn is begin jaren’60 door Alfa Romeo gebouwd met het doel race- en productieauto’s te testen. De “Pista Alfa” was het eerste klaar en is 10,8 km. lang. Deze bestaat uit verschillende wegsoorten en van alle belangrijkste circuits zijn de moeilijkste of meest uitdagende bochten, o.a. de tarzanbocht, opgenomen. Autodelta gebruikte het en heeft daar nog steeds een kleine werkplaats, waar zij vroeger kleine afstellingen en reparaties uitvoerde. In 1993, na de overname door Fiat, werd Balocco uitgebreid met de 20 km lange “Pista de  Langhe” met 129 bochten. Momenteel is Balocco een van de beste testbanen ter wereld, die door de merken van de Fiat-groep gebruikt wordt om hun nieuwe modellen te testen. Enkele maanden geleden is de baan gecertificeerd als F-1 testbaan. Tevens is er een 4x4 parcours.
alfa testbaan
     
Modelhistorie  

Alfa Romeo 164                                 

De geboorte van de Alfa 164 is een typisch rommelig Italiaans verhaal. Het Centro Stile komt met de Tipo 156 en ALBERTO ofwel ALfa BERlina TOrino staat voor de Pininfarina sedan, waarmee beide ontwerpstudio’s in de loop van 1982 op het punt staan met definitieve voorstellen. Als “Milaan” ondersteboven trekt, gaat Alfa uit kostenoverweging een alliantie aan met Fiat, Saab en Lancia onder het motto; “If you can’ t beat them, join them”.
alafa164
     
Klassieker  

Fiat Dino Spider & Coupé                             

De Dino Spider (1966-73) en in mindere mate Coupé (1967-73) behoren tot de meest zeldzame naoorlogse Fiat modellen. Van de open exoot zijn er met slechts 1.583 stuks zelfs minder gebouwd dan van de Ferrari Dino 246 GT(S), waarmee hij zijn 2 en later 2.4 liter V6 deelt. Tijdens Fiat Dino Register meeting raakten we tijdens een toertocht achter het stuur van zowel een 2 liter Spider uit 1967 als 2.4 liter Coupé, behoorlijk onder de indruk.
fiat dino
     
Reportage  

Martin Willems Onderdelenspecialist 

Voor veel bezitters van klassieke Fiats, Lancia’s en Abarth is Martin Willems Onderdelenspecialist in het Drentse Emmer-Compascuum een bekende naam. De 41-jarige naamgever en eigenaar vierde eind april 2007 het 15-jarig bestaan van zijn bijzondere autobedrijf dat inmiddels tot een van de grootste in zijn soort behoort in Europa.
martin willems
     
AutoSport  

Maserati racegeschiedenis (3)            

Het automerk Maserati is vooral bekend van de Biturbo serie uit de jaren ‘80 en ‘90, de huidige 3200 en 4200 GT modellen en de 250F uit de jaren ‘50. Dat Maserati al bijna 40 jaar bezig was in de automobielindustrie toen het wereldkampioenschap Formule 1 in 1957 behaald werd, weten slechts weinigen. We zijn ondertussen al weer aangeland bij het derde en tevens laatste deel over de moderne tijd met aandacht voor met name de Tipo 60 ofwel Birdcage, Bora Group IV, Ghibli Open Cup, Trofeo raceserie en de MC12 als onverslaanbare FIA GT racer.
auto sport
     
Reportage  

Fiat X1/9 CVT van ASA

Gert van Kooten van het medio 2005 gestarte autobedrijf ASA uit Kesteren is all-round Fiat specialist en ging de uitdaging aan een originele X 1/9 1300 uit 1978 voor  een klant om te bouwen naar een CVT- automaat. Als donorauto diende een Fiat Uno 75 Selecta met een 1.5 liter injectiemotor. Na een kleine 400 uur werk, inclusief alle aanpassingen, denkwerk en tuning tot circa 90 pk, is de klus naar tevredenheid geklaard en staat een Fiat X1/9 CVT startklaar.
asa
     
Miniaturen  

Nieuws

     
AutoPassione  

Vakwerk sterft uit

     
AutoBoeken   Bespreking nieuwe uitgaven
     

Ferrari 60 SPECIAL met de volgende artikelen:

     
Rij-Impressie  

Ferrari F430 Coupé

De bloedlijn van de huidige F430 gaat terug naar de Dino, 308, 328, 348, 355 en de 360. Bij dit laatste model uit 1999 maakte het wilde uiterlijk al plaats voor meer vloeiende vormen, die ook diens opvolger de F430 in 2004 kreeg. Wij waren benieuwd of deze V8 Ferrari nog steeds een van ’s werelds beste supersportwagens is. Om dat zelf te beproeven kregen we van Prins Esclusivo in Nunspeet een zwart metallic F430 Coupé van 2005 mee.

ferrari f430 coupe
     
AutoNieuws  

Diverse Ferrari nieuwtjes

     
Lifestsyle  

AutoKunst van Frans Hage en Jaap van     Doleweerd

     
Mijn Italiaan  

365 GT/4 2+2

Dit keer vertelt een Ferrari eigenaar over de speciale band die hij met zijn Pininfarina ontwerp, een 365 GT4 2+2, koestert. Bij deze langere, lagere, bredere en zeldzamere opvolger van de 365 GT 2+2 uit 1967 staat de ‘4’ in de typeaanduiding voor de vier nokkenassen van de 340 pk sterke V12 voorin. Hoewel de GT4 geen echte sportwagen is, maken luxe, zoals airco, stuurbekrachtiging en elektrische ramen, met name lange snelwegtrips tot een genot. In 1976 verscheen als opvolger de 400 GT(i) met een GM automaat en vanaf 1979 K-Jetronic benzine-inspuiting voor de 4.823 cc V12.
ferrari 365 gt/4 2+2
     
Evenementen Buitenland  

Ferrari Racing Days op Hockenheim

Ferrari Racing Day staat voor flink wat cilindergeweld op het circuit. Toch hebben deze dagen – bijvoorbeeld op Spa Franchorchamps - flink aan populariteit ingeleverd en inmiddels bestaat deze ook niet meer na de overname door Spa Italia. Na mijn bezoek van  het Duitse Hockenheim circuit van 21 t/m 23 september kwam ik tot de conclusie dat de Ferrari Racing Days weer helemaal terug zijn.

ferrari racing days
     
Reportage  

Steigerende paardjes in beeld
           

Ferrari fotograaf  en auteur Henk J, Brouwer (‘nJoy Media) werd gevraagd uit werkelijk duizenden foto’s mijn 6 meest favoriete kiezen. Dat is welhaast ondoenlijk. In eerste instantie had hij er een stuk of honderd, maar elke keer weer herinnerde hij andere gemaakte foto’s die erbij werden gezocht! Uiteindelijk is het hem  toch gelukt om zijn 6 dierbaarste foto’s te selecteren. De een omdat die haarscherp is, de ander omdat die op een favoriete plek is geschoten…, maar allemaal omdat ze voor hem het zo dierbare merk Ferrari vertegenwoordigen.

ferrari fotografie
     
Reportage  

Ferrari FX op basis van 512 M 

Tegen de tijd dat de Sultan van Brunei stopte met overheidsgeld uit te geven aan het bouwen van op maat gemaakte wagens, had de mini-industrie die hij hiermee onderhield enorme proporties aangenomen. In die tijd waren meerdere wagens nog steeds in productie en gelukkig voor ons was de Ferrari FX, toch een van de pronkstukken van de collectie, nog steeds bij Williams Ltd. toen de order werd geannuleerd. Dirk de Jager & Richard Owen (Supercars.net) portreteren deze bijzondere Ferrari als 4de uit een serie van 7 bijna identieke wagens. De Sultan had de gewoonte om zijn wagens steeds in een groter aantal te bestellen en het design deels tot volledig te laten vernieuwen.
ferrari fx
     
Evenementen Buitenland  

Finali Mondiali met een WK-feestje!

De Finali Mondiali van 2007 leken net zo ‘gewoon’ te worden als elk jaar: Ferrari Historic Challenge, Ferrari 430 Challenge, FXX en F1-Clienti demo’s en natuurlijk een optreden van de Scuderia Ferrari. Het weekend voor de Finali veranderde dat echter rigoreus doordat Kimi Raikkonen onverwacht wereldkampioen Formule 1 werd. Michiel Mulder was getuige van een kampioenschapsfeest in plaats van de afsluiting van het jubileumjaar.
finali mondiali
     
Reportage  

Ambachtelijk herstelwerk bij AME-engineering
AME Engineering is een klein ambachtelijk eenmansbedrijf van Arie Mandemakers, die vanwege zijn vakkundigheid in Ferrari kringen wereldwijd bekend is. Wie een klassieke Ferrari 12 cilinder bezit, kan hier alles onder één dak geheel naar eigen wens laten uitvoeren, van het reguliere onderhoud tot een totaalrestauratie. We namen een kijkje achter de schermen van zijn toepasselijk tot ‘Autofficina Specializzata’ omgedoopte werkplaats in Kesteren.

AME
     
RijImpressie  

360 Modena F1 Coupé          

Voor de meesten van ons is het rijden laat staan het bezit van een Ferrari een droomwens. Voor een enkeling gaat deze ook in vervulling en ontstaat er een grote passie voor het edele Italiaanse merk. Een van die gelukkigen is Marco Franssen, mede-eigenaar van Franssen auto´s in het Limburgse Spaubeek. Deze karter vertelt over het ultieme racegevoel in een Ferrari 360 Modena F1. 

ferrari 360 modena f1
     
SfeerImpressie  

Klassiek Ferrari Rosso in beeld

In het vorige nummer deed fotograaf/redacteur Michiel Mulder verslag van het besloten Ferrari 60 feestje op Fiorano. Hij schoot zoveel mooie plaatjes van bijzondere Ferrari’s, die we helaas niet alle konden plaatsen. Ter gelegenheid van deze Ferrari 60 Special maakten we nogmaals een selectie uit zijn plaatjes van klassiek Ferrari rood met o.a. een 166 Inter Spyder Corsa, 315S, 268 SP, 340MM ‘Panamericana’ en 550 TRC. 
sfeer impressie
     
Evenementen Binnenland  

Auto-Moto-Italia2007

De beurs kende ook dit jaar twee thema’s. Het roemruchte merk De Tomaso werd voorgesteld met een goed gevuld display, waar bijna alle types tot hun recht kwamen, zoals de Pantera, Mangusta, Deauville en Longchamp en zelfs een zeldzame PanteraGroup 4 racer. Het tweede thema betrof Italiaanse bestelauto’s uit vervlogen tijden met een prachtige Lancia ‘camioncino’ op basis van Appia techniek als pickup avant-la-lettre. Ook een Fiat 1100 pickup en Lancia Servicio bus konden onze goedkeuring wegdragen. Op de La Strada Magazine stand stond een echte publiekstrekker: de Fiat Balilla Sport uit 1934 van Jaap Kruidenier, die er samen met Frank Rameckers de Mille Miglia mee voltooide in 2007.
auto moto italia
     
Klassieker  

Alfa Romeo Giulietta Berlina Ti   
      

De Giulietta Berlina die tussen 1955 en 1963 in 3 series werd gebouwd heeft altijd in de schaduw gestaan van zijn mooiere zusjes: de Sprint van Bertone en de Pinin Farina Spider. Voor de in eigen huis ontworpen Berlina waren ruimte, compacte bouw en een efficiënte stroomlijn de belangrijkste uitgangspunten. Bij Auto Romeo in Nootdorp nam een stagiair autotechniek een Berlina Ti uit 1963 onder handen voor een nog sportiever karakter. Resultaat is een verrassend snelle klassieke Alfa sportsedan, die prima ingezet kan worden voor het rijden van historische rally’s.

Alfa Romeo Giulietta Berlina Ti
     
Reportage  

50 jaar Fiat 500

Vertederend, geliefkoosd en volgens een vooraanstaand Engels automagazine: supersexy. Een beter predicaat kon de Fiat 500 – die in 1957 in productie ging – zich niet wensen. Als klassieker is de 500 zelfs nu nog razend populair. Eind jaren’50 was de ‘wegluis’ en ‘rugzak’ een van de meest geziene gezinsauto’s. Grote kans dat de nieuwe Fiat 500 dit succes van de inmiddels klassieke 500 gaat overtreffen als lifestyle auto bij uitstek.

fiat 500
     
NieuwKomer  

Fiat 500 ‘Auto van het Jaar 2008’     
De Internationale jury van 58 journalisten uit 22 Europese landen en heeft de Fiat 500 gekozen tot Auto van het Jaar 2008. Met liefst 385 stemmen wist de 500 te winnen van de Mazda 2 en Ford Mondeo. Er wordt beoordeeld op design, comfort, veiligheid, prestaties, of de auto praktisch is, milieuvriendelijk, de prijs en of je waar krijgt voor je geld. De officiële prijsuitreiking van de ‘Auto van het Jaar’-verkiezing vindt is op 28 januari in Berlijn. De Fiat 500 is tevens hard op weg Europa’s meest geliefde autostyling en –tuning object te worden.

fiat 500
     
Evenementen Buitenland  

Italiaanse schonen in Padua

Het laatste weekend van oktober werd alweer voor de 24e keer de Classic Car beurs AutoMoto d’Epoca in Padua gehouden. Deze beurs is langzaam aan het uitgroeien tot één van de drie belangrijkste Classic Car beurzen van Europa. Naast Retromobile in Parijs en Techno Classica in Essen is Padua met zijn 15 hallen de plaats om Italiaanse schonen te bewonderen en te kopen.

padua
     
AutoNieuws  

Alfa 159 Strada & GT Imola, facelift
Lancia Musa en Lamborghini Reventon
Fiat Fiorino & Fiat Croma facelift