La Strada Magazine
 

Nummer 2/2007

 

Ligt vanaf 6 juli 2007 in de boekhandel

 
   
 

In nr. 2 kunt u o.a. het volgende aantreffen:
 
Evenementen Buitenland    

Lancia Sliding Pillar Rally(Foto 1(Sp_08)

Sliding Pillar is de naam van de door Lancia ontwikkelde, innovatieve voorwielophanging die dienst deed op alle Lancia’s tussen 1922 en 1963. Een duurzaam ontwerp dus, maar vooral ook kenmerkend. Sinds 1991 wordt er vanuit de Lancia Motor Club in de UK jaarlijks – dit jaar van 1 tot 4 juni - een rally gereden in België voor alle klassieke Lancia’s met dit type wielophanging.

   

Sliding Pillar

     
Lifestyle  

Casa d’Italia voor bijna alles uit Italië

De ervaring heeft mij geleerd dat liefhebbers van Italiaanse auto’s tevens een meer dan gewone belangstelling aan de dag leggen voor alles wat uit Italië komt. De Italiaanse manier van leven, het prachtige land, het klimaat, het eten en drinken, de kunst van het ontwerpen. Je zou kunnen zeggen dat alles wat maar enigszins van betekenis is, onder de Italiaanse zon is aangeraakt door kunst. Zo beschouwd is het Italiaanse eten dubbel gezegend door de kunst van het koken en de kunst van het eten. Twee elementen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn bij de Italiaanse delicatessen-winkel Casa d’Italia in Amersfoort.
Casa Italia
     
Rij-Impressie  

Fiat Bravo 1.4 16V 90 & 1.9 MultiJet 115    

Fiat heeft echt alles uit de kast getrokken om overtuigend door te kunnen breken in de drukbezette middenklasse. Met de uit 1995 stammende, eerste Bravo en diens opvolger, de Stilo uit 2001, lukte dat niet echt. Op alle fronten heeft Fiat lering getrokken uit het verleden om nu terug te slaan met een in alle opzichten sterk verbeterde 2e generatie Bravo, die voorlopig alleen als vijfdeurs hatchback verschijnt. Bij Fiat dealer Swagemakers in Bergen op Zoom beproefden we zowel de 1.4 16V benzine- als 1.9 MultiJet 8V dieselversie.
Fiat Bravo
     
Nieuwkomer  

Fiat 500 herleeft                                            

Exact 50 jaar na de introductie van de oude 500 presenteert Fiat op 4 juli a.s. in Turijn de nieuwe 500. Hoewel fors groter heeft de nieuweling toch dezelfde uitstraling van het zeer succesvolle ‘rugzakje’ van weleer. In Italië komt de 500 direct op de markt, maar wij moeten nog even geduld hebben tot het najaar. We maken u alvast wel lekker met wat foto’s en technische gegevens van deze trendy nieuwkomer.

Fiat 500
     
Evenementen Binnenland  

Wisselvallige Smaak van Italië

Na een zomerse maand april moet het voor organisator Aris Spada ongetwijfeld een fikse tegenvaller zijn geweest om de 4e editie van de Smaak van Italië van 11 tot en met 13 mei te starten met zeer wisselvallig weer. Gelukkig liet het zonnetje zich na forse regenbuien en windvlagen vanaf het middaguur op 12 mei toch nog zien. Dit kwam de Italiaanse sfeer rond het prachtige kasteel De Haar in Haarzuilens uiteraard zeer ten goede.
Smaak van Italia
     
Nieuwkomer    

Zagato Maserati GS                                      

Zagato en Maserati zijn twee grote namen uit Italië die vaker hebben samengewerkt dan men in eerste instantie zou denken. Tegenwoordig is het immers de studio van Pininfarina die als huisdesigner nieuwe Maserati’s mag vormgeven. Onze fotograaf kreeg in Italië tijdens het prestigieuze Concorso d’Eleganza Villa d’Este de unieke mogelijkheid om in de late avonduren een bijzondere sfeerreportage te maken van zo’n bijzondere creatie: de Zagato Maserati GS.

Maserati Zagato
     
AutoSport  

Maserati racegeschiedenis (1)                       

Maserati is vooral bekend van de legendarische 250F uit de jaren ’50, de Biturbo serie uit de jaren ‘80, de 3200 GT uit de jaren ’90 en de huidige 4200 modellen. Dat Maserati al bijna 40 jaar bezig was in de automobielindustrie toen het wereldkampioenschap Formule 1 in 1957 werd behaald, weten slechts weinigen. Tijd dus om Maserati’s racegeschiedenis eens uit de doeken te doen in een 3-delige serie. Dit eerste artikel loopt tot de Tweede Wereldoorlog, deel 2 vervolgt tot 1970 en in deel 3 wordt de tijdslijn doorgetrokken tot heden. 

Maserati Historie
     
Evenementen Binnenland  

Maserati Classic & International 2007 op 8 september op TT circuit Assen

     
Rij- en SfeerImpressie  

Lancia Stratos rallykanon

Op 16 en 17 maart jl. vierde Auto Europa Italië in het Noord-Hollandse Hem haar 10-jarig bestaan met een feestelijk open huis  in haar nieuwe pand. Het echtpaar Ted en Marianne Compas bouwden hun hobbyzaak in automaterialen uit naar een all-round autobedrijf met specialisatie in Fiat, Alfa Romeo en vooral Lancia. We maakten tijdens de opening kennis met een van hun vele klanten met een bijzondere auto, de bezitter van een originele Lancia Stratos.

Lancia Stratos
     
Mijn Italiaan   Alfa Romeo Spider 2.0
     
Klassieker  

Alfa Romeo 8C typen                                     

In de autowereld is het gebruikelijk om af en toe terug te grijpen naar historische typeaanduidingen voor  een nieuw model. Fiat heeft dit recent gedaan met onder meer de nieuwe 500 en, eerder, de Multipla. Ook Alfa Romeo grijpt wel eens terug. Denk maar aan de nuova Giulietta, de 33 of de nieuwe 159. Een letter/cijfer combinatie die vele Alfisten als muziek in de oren klinkt is 8C. Deze vindt zijn oorsprong in de jaren ’30, maar keert weer  terug in de 21e eeuw. La Strada Magazine neemt u mee terug naar de tijd van de historische Alfa Romeo 8C typen.
Alfa 8c
     
Evenementen Binnenland  

Gepimpt Viva Italia!                          

Het TT-circuit van Assen stond Tweede Pinksterdag weer in het teken van Viva Italia!. Dit betekent dat liefhebbers van Italiaanse auto’s en motoren hun hart kunnen ophalen op en rond de baan. Het weer werkte niet helemaal mee aan een zonnige Italiaanse sfeer, maar het gevarieerde aanbod van met name exclusieve (droom)wagens en gepimpte bolides van de diverse Italiaanse merken was de moeite waard.

Viva Italia
     
AutoBoeken
  Bespreking nieuwe uitgaven
     
AutoSport  

75Experience 

     
Evenementen Buitenland  

Mille Miglia met Fiat Balilla Sport    

Van 17 t/m 20 mei werd de 80e editie van de Mille Miglia verreden met 375 auto’s uit de periode 1927-1957. Onder de liefst 18 Nederlandse equipes, waren er 5 met een Italiaanse klassieker, zoals een Lancia Lambda, Alfa Romeo 1900C Sprint, twee Alfa Romeo’s 8C 2300 Le Mans en een rode Fiat 508 S Balilla Coppa d’Oro uit 1934 van rijder/eigenaar Jaap Kruidenier en co-piloot/navigator Frank Rameckers. Zij deden exclusief voor ons magazine verslag van hun ervaringen in het meest waanzinnige autocircus ter wereld
Mille Miglia
     
AutoPassione  

Die Autobahn

     
Evenementen Binnenland  

Showtime op AutoRAI

It’s Showtime! Met deze spreuk opende de AutoRAI haar deuren voor het publiek van 29 maart tot en met 9 april. Met het verschuiven van de beurs naar eind maart hoopte de organisatie op meer primeurs en dus meer bezoekers. Vooral omdat men nu een gunstiger plekje op de kalender innam, namelijk na de belangrijke autosalon van Genève. Ferrari was afwezig, maar met name Fiat en Alfa Romeo hadden veel moois staan op hun stand. Maserati debuteerde met haar nieuwe Gran Turismo.

AutoRai
     
Evenementen Binnenland  

IJsselmeerrit voor roadsters

     
Rij-Impressie  

Alfa Romeo GT 1.9 JTDm & 3.2V6   

Half maart vond rond Barcelona de persintroductie plaats van de ‘ nieuwe’ Alfa GT, maar  echt nieuw is de eind 2003 gelanceerde GT natuurlijk niet. Onderhuids is deze Alfa wel  wat opgefrist en er zijn een aantal tijdelijke varianten aantrekkelijk aangekleed als actiemodellen. Reden genoeg om opnieuw kennis te maken met een door Alfa Romeo Nederland beschikbaar gestelde 1.9 JTDm 16V Distinctive en een 3.2 V6 24V Distinctive topmodel.

Alfa GT
     
Miniaturen   Nieuws
     
Evenementen Binnenland  

Toerrally Lancia FFF register

U kent ze vast wel, de oude ansichtkaarten van steden met straten en binnenpleinen versierd met enkele prachtige, nu klassieke, auto’s. Dat kon allemaal, want het waren er niet zo veel, en heden ten dage nog steeds niet, maar toch mogen ze net als elke andere auto de autovrije binnenstad niet meer in. In Amersfoort en ’s-Hertogenbosch bracht het Lancia FFF register daar 10 juni jl. voor één dag verandering in. FFF register staat voor de Lancia types Flaminia, Flavia en Fulvia. Dit zijn de auto’s uit een roemruchte periode van het merk, tussen de verkoop van het bedrijf door de familie Lancia in 1956 en de uiteindelijke overname door de machtige broer Fiat in 1969. Heel toepasselijk zijn deze typenamen er ook drie van de vele wegen die naar Rome leiden.

Lancia FFF Register
     
Evenementen Binnenland  

Ferrari Estafette in Nederland                      

Na een trip rond de wereld van bijna 80 dagen kwam de Estafette ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Ferrari op 17 april jl. aan in Nederland. De marathon had toen het Midden Oosten, Singapore, Maleisië, Hong Kong, China, Japan, Thailand, Indonesië, Taiwan, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Noord en Zuid Amerika, Spanje en Frankrijk al aangedaan. 

Ferrari Estafette
     
Evenementen Buitenland  

Spa Italia in teken van Maserati

Overgoten met zonneschijn vond op het grotendeels gerenoveerde circuit van Spa Francorchamps op 2 en 3 juni jl. het jaarlijkse evenement voor Italië adepten ‘Spa Italia’ plaats. Waarschijnlijk had men van de fabriek geen toestemming om iets te doen rondom 60 jaar Ferrari en de organisatie zette (daarom?) dit jaar het minstens zo nobele Maserati in de spotlight.

Spa Italia
     
Evenementen Buitenland  

Via Flaminia Tour

Voor de 3e keer in successie werd het startschot gegeven voor de Via Flaminia Tour 2007, een zesdaagse tour-rally van Livorno naar Napels, over 1600 kilometer gele en witte wegen, met zelden een stukje “rood”. Bart Kleyn, gedreven organisator van dit evenement, had zich wederom ingespannen om er een prachtige rit van te maken. Wat ondergetekende (en velen met hem) betreft, meer dan gelukt is!
Via Flaminia
     
Evenementen Buitenland  

Ferrari veiling in Maranello

Liefst 33 Ferrari’s, vergezeld van ruim zeventig stuks automobilia werden er aangeboden tijdens de door RM Auctions. Deze in samenwerking met Sotheby’s georganiseerde veiling vond op 20 mei in Maranello plaats. Het topstuk was een Ferrari 330 TR/LM Testa Rossa die ruim 6,8 miljoen euro opbracht!

Ferrari Veiling
     
Evenementen Binnen- en Buitenland   Raduno met Alfa’s 6C
     

AutoNieuws

  Alfa Romeo159Ti, Roesch sportremschijven en AutoNet naar Wernhout
     
Evenementen Buitenland  

Concorso d’Eleganza Villa d’Este       Foto 5 (img0611)

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is ook al niet meer wat het geweest is. En toch is er weinig veranderd. Zo’n bewering behoeft natuurlijk toelichting. In 1929 vond dit Italiaanse concours voor de eerste keer plaats. Het dankt zijn naam aan een grote villa in Cernobbio, pal naast Como gelegen aan het schitterende meer in Noord Italië. Destijds ging het puur om de verkiezing van de mooiste, meest elegante automobiel, maar in de hedendaagse edities draait het met name om klassieke auto’s die tot in de puntjes zijn gerestaureerd dan wel optimaal geconserveerd.

Villa d' Este