La Strada Magazine
 

Nummer 4/2006

 ligt vanaf 29 december 2006 in de boekhandel

 
   
 

In nummer 4 kunt u o.a. het volgende aantreffen: 
Special 100 Anni Lancia   

diverse artikelen in kader van 100-jarig bestaan Lancia in 2006

- De erfenis van Vincenzo Lancia (1881-1937)

- La Lancia van Wim Oude Weernink
-
Nostalgie uit de jaren’50: Lancia Appia & Aurelia
-
Lancia Fulvia Coupé klassieker
-
Lancia eeuwfeest in Turijn
-
Lancia Gamma Coupé modelhistorie
-
Lancia Y MomoDesign sfeerimpressie
-
Lancia Phedra MPV rij-impressie                

LeMans

     
Evenementen Buitenland   

Via Flaminia Tour 2006


Als er één land is waar klassieke auto’s worden gewaardeerd dan is dat wel Italië. Dit mocht weer overduidelijk blijken tijdens de Via Flaminia Tour 2006. Een konvooi van zo’n 30 klassiekers vertrok afgelopen juni weer vanaf het station van Verona om in een week 1.500 kilometer af te leggen door de mooiste stukjes Italië.

Maserati Gransport
     
Modelhistorie  

Alfa Romeo Alfasud
                                                               

De Alfasud (1972-1987) zal bij velen bekend zijn als de destijds revolutionaire Alfa voor de ‘kleine’ man met voorwielaandrijving. Technisch was het een ijzersterk concept, maar helaas leverde de nieuwe fabriek in Zuid-Italië een zeer matige productiekwaliteit, die lange tijd het Alfa imago heeft besmet. Dankzij het roestspook staan er in Nederland nog slechts 70 tot 80 Alfasuds geregistreerd. Toch was het om te rijden een van de fijnste Alfa’s met voorwielaandrijving.

Topolino
     
Modelhistorie  

Autobianchi Primula

In 1959 introduceerde de British Motors Company (BMC) – moederbedrijf van o.a. Morris en Austin -  de revolutionaire Mini als compacte auto met voorwielaandrijving en een ongekende binnenruimte. Een nieuw concept dat de autowereld totaal op zijn kop zette. In hoog tempo volgden grotere BMC varianten, die het nieuwe tijdperk van voorwiel aangedreven auto’s inluidden. Als antwoord blies Fiat begin jaren 60 het merk Autobianchi nieuw leven in met luxueuze varianten als ‘premium brand’. Zodoende werd de Autobianchi Primula geboren.

     
Reportage  

50 jaar Sam van Lingen

Autobedrijf Sam van Lingen van de broers Fred en Sam van Lingen behoort al jaren tot de bekendste Alfa Romeo dealers van ons land. Op 20 oktober jl. werd het 50-jarig bestaan in Houten, waar het allemaal begon, gevierd met een receptie. Met inmiddels 6 vestigingen mag het bedrijf zich de grootste Alfa Romeo dealer van Nederland noemen met naar schatting circa 20.000 nieuw verkochte Alfa’s in een halve eeuw.  

     
Evenementen Binnenland  

Dubbel thema op Auto-Moto-Italia

In het Euretco Expo Center in Houten vond 11 en 12 november alweer de 16e editie plaats van de beurs Auto-Moto-Italia. Uiteraard was ook de La Strada Magazine stand, bemand én bevrouwd met een aantal fanatieke redactie-, beurs- en dtp-medewerk(st)ers, paraat. Na een lange zomer die aaneengeschakeld leek te zijn door mooie evenementen, vormt deze beurs altijd een prima overgang van het buiten- naar het winterseizoen met dit keer een dubbel thema; onbekend vooroorlogs en supercars.

 
     
Nieuwkomer  

Alfa 8C Competizione                                                            
Op de afgelopen Paris Motor Show presenteerde Alfa Romeo voor het eerst de productieversie van de 8C Competizione. Deze maakte in 2003 als concept car een droomdebuut op de Frankfurt Motor Show. Vanaf september 2007 is de 8C Coupé leverbaar voor een prijs van € 220.000,-. Liefhebbers moeten er snel bij zijn, want van de wereldwijd tot 500 stuks gelimiteerde productie zijn er 50 voor de Amerikaanse markt, die Alfa in september 2008 gaat bestormen.

Alfa8Ccompetizione
     
Evenementen Buitenland  

25e Brussels Retro Festival                                        
Het Brussels Retro Festival, dat van  20 t/m 22 oktober jl. werd gehouden in de Brusselse Expo Hallen, had dit jaar weer het nodige te bieden. Naast een aantal jubilea en veel clubstands van diverse merken was er ook het nodige te genieten qua klassieke Bella Macchina’s, vooral qua Ferrari’s.

BrusselsRetro
     
Rij-Impressie   

Alfa Romeo Spider 2.2 JTS Exclusive
                        

Met de nieuwe generatie Spider heeft Alfa Romeo weer een sterke troef in handen voor cabrioliefhebbers. Bij Alfa Romeo dealer Boot-Rialto kregen we een zwart metallic 2.2 JTS Exclusive met een aantal fraaie opties mee om op een mooie novemberdag uitgebreid open te toeren. Deze bloedmooie open tweezitter stal al snel ons hart, want hij is niet alleen sportief, maar ook nog eens comfortabel en verrassend praktisch.

AlfaSpider
     
Nieuwkomer   

Fiat Bravo

Na het succes van de Panda en Grande Punto wil Fiat nu echt eens gaan scoren in de zwaar bevochten middenklasse, waarin de Opel Astra, VW Golf en Ford Focus toonaangevend zijn, maar ook de Peugeot 307, Renault Mégane en Seat Leon goed boeren. De Bravo voldoet als tweede model na de Grande Punto aan Fiat’s nieuwe identiteit. Om dat te onderstrepen heeft de Bravo als eerste het nieuwe rode Fiat logo op de koets.

Fiat Bravo
     
SfeerImpressie  

Lancia Fulvia Berlina & Fiat 1500 C

Sedans zijn tegenwoordig wat ‘oubollig’ en niet populair meer als autotype, maar in de jaren zestig lag dat heel anders. Destijds kwamen er met name uit Italië tal van stijlvolle gezinssedans met aansprekende details en sportieve prestaties. Zo werd de Lancia Fulvia uitgeroepen tot de meest elegante Europese auto uit de zestiger jaren. En de succesvolle Fiat 1500 C werd geprezen vanwege haar bijzondere vormgeving. Toch zijn beide sedans nu ondergewaardeerde klassiekers...

     
AutoPassione  

Rijden vrouwen beter?

     
Rij-impressie  

Fiat Panda 100 HP Sport                                                      

Eindelijk is er dan de sportieve Panda versie met wat extra pep. Fiats laatste circa 100 pk sterke kleine sportieve dondersteen  was de Uno Turbo in de jaren tachtig en daarvoor waren er  de Fiat Abarth 500 en 600 racertjes met de motor achterin en klepje open. Wij waren benieuwd of de door Fiat dealer Aarsman in Zevenbergen beschikbaar gestelde Panda 1.4 16V 100 HP Sport met zijn 100 pk ook zo’n snelle strepentrekker is.
Alfa 147
     
AutoBoeken  

Bespreking nieuwe uitgaven

     
ConceptCar  

Maserati Boomerang

In de jaren 70 mocht alles nog wat de Milieubeweging, NCAP, God en Minister Peijs thans verboden hebben. Het was de tijd van vóór de saaie windtunneldrollen en we waren nog volop psychedelisch en geestverruimend bezig. Ook was het de vooravond van de oliecrisis waarin mensen gingen nadenken over de benzineslobberende auto’s. In deze interessante tijd zag de Maserati Boomerang het levenslicht. In 1971 werd hij als houten 1:1 schaalmodel in Bologna onthuld en in 1972 in Turijn in zijn uiteindelijke vorm. Dit gaf destijds nogal wat commotie. De levensloop van deze éénling is bij nadere beschouwing bijzonder én amusant.
 
     
Italië Column  

Drukke feestdagen…

     
Miniaturen  

Nieuws

     
AutoNieuws  

Fiat Linea sedan en FCC Adventure
Alfa 147 & GT JTDm Q2 en 159 Sport